Czy samotność jest do zbawienia niezbędnie potrzebna? - Popiołek, Irena (Horyzonty Wychowania, 2012)
Pojęcia samotności oraz osamotnienia są trudne do zdefiniowania. Wymagają one umocowania w przemyśleniach i odniesienia do wiary i modlitwy. Wiara w Boga i modlitwa mają kapitalne znaczenie dla przemiany samotności w pozytywne, twórcze doświadczenie. Miłość, która buduje kontakty interpersonalne, jest niezbędna do życia. Miłość i samotność prowadzą do Boga, a także do drugiego człowieka. The concepts of loneliness and solitude are difficult to define. They require being established in reflections and references to prayer and faith. Faith in God and prayer have fundamental significance for transforming loneliness into a positive, creative experience. Love, which builds interpersonal contacts, is essential for life. Love and loneliness lead to God, and also to other people.