Gender a chrześcijańska antropologia personalistyczna - Wałejko, Małgorzata (Horyzonty Wychowania, 2017)
Gender to hasło robiące aktualnie w naszym kraju błyskawiczną karierę. Warto zatem zapytać o relację perspektywy Gender i personalizmu chrześcijańskiego. Personalizm weryﬁ kuje wartość wolności jej podporządkowaniem wartości prawdy; czy i na ile Gender – przez wielu utożsamiane z walką o wolność płci – walczy o personalistycznie pojętą wolność do poszukiwania i aktualizowania prawdy o tożsamości płci? Czy rzeczywiście zasadne jest pospieszne i całościowe odrzucanie Gender i uznawanie, że w świetle założeń antropologii personalistycznej jest ono bezsprzecznie chybione i dezintegruje myślenie o płciowości?