Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
kolejny numer „Horyzontów Wychowania” chcemy poświęcić sprawom cielesności człowieka. Poprzedni traktował także o cielesności, ale w optyce ciała rozumianego jako sfera materialna. Z tym oczywiście związane były zagadnienia godności, przeznaczenia, podmiotowości, szacunku dla ludzkiego ciała. W tym numerze zajmujemy się ciałem jako podmiotem wychowania. To, co nam jest tak bliskie, o co nieustannie się troszczymy, ma być przedmiotem tej reﬂ eksji. Jeżeli człowiek naturalnie dąży do doskonałości, to jego ciało odgrywa w tym procesie niepomierną rolę. Ono rzeczywiście winno być traktowane podmiotowo, by wspaniałość osoby, ta jedność ﬁ zyczno-duchowa się uzewnętrzniała