Giuseppe Audisio, Alberto Chiara, Twórcy zjednoczonej Europy. Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi - Głuszak, Tomasz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Rzeczą powszechnie znaną jest twierdzenie, że przebiegający od pięćdziesięciu lat proces integracji europejskiej stał się dla obywateli Europy Zachodniej zjawiskiem naturalnym, a dla Europejczyków z dawnego bloku wschodniego w ostatnich latach wyzwaniem szczególnie aktualnym. Dowodem takiego stanu rzeczy jest fakt przystąpienia do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004 roku dziesięciu nowych państw członkowskich, a w niespełna trzy lata później kolejnych dwóch (1 stycznia 2007). Z kolei pięćdziesiąta rocznica podpisania Traktatów rzymskich, jaka minęła 25 marca 2007 roku, potwierdziła nie tylko słuszność i trafność obranej drogi, ale także nasunęła pytanie o kształt i jedność coraz pełniej jednoczącej się Europy, którą – jak twierdzi Romano Prodi – koniecznie trzeba wyposażyć „w duszę”.