W poszukiwaniu samego siebie. Od literatury do człowieka współczesnego - Łazarska, Danuta (Horyzonty Wychowania, 2012)
Autorka artykułu wychodzi od zaprezentowania drogi poszukiwania samego siebie, jaką kroczył młodzieniec – bohater Mistrza Oskara Wilde’a. Prowadzone rozważania przeplata zagadnieniami skupionymi na spotkaniu z Innym – jako spotkaniu z obliczem każdego Ty, z którym styka się konkretne Ja. Następnie koncentruje uwagę na wybranych wnioskach z badań nad nieukierunkowanym uczniowskim odbiorem utworu pisarza narodowości irlandzkiej. W rezultacie zaś ukazuje namysł licealistów nad (1) samotnością człowieka i jej związkiem z procesem poszukiwania samego siebie oraz nad (2) sensem spotkania nastolatków z Innym (bohaterem literackim, utworem, autorem tekstu czy nauczycielem) w toku lekcji polskiego. The author of the article begin with presenting the way to search for oneself, chosen by a young man – the main character of Oscar Wilde’s The Master. The discussion is interwoven with issues concentrated on the meeting with the Other – as a meeting with the image of every You that a particular I meets. Then, the author focuses on the selected conclusions from research into the non-oriented student’s perception of a piece of work by an Irish writer. As a result, the author presents the secondary school students’ consideration of (1) man’s loneliness and its connection with searching for oneself and (2) the meaning of teenagers’ meeting with the Other (a literary character, a piece of work, an author or a teacher) in the course of a Polish language lesson.