Sprawozdanie z sympozjum Pedagogika ignacjań ska wobec wyzwań współczesnego humanizmu - Sztuka, Mariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
W dniach 21 i 22 września 2006 w krakowskiej Wyższej Szkole Filozofi czno-Pedagogicznej „Ignatianum” miało miejsce sympozjum na temat: Pedagogika ignacjańska wobec wyzwań współczesnego humanizmu będące pierwszym w Polsce międzynarodowym spotkaniem teoretyków wychowania i praktyków edukacji poświęcone tej problematyce. Zamysłem organizatorów sympozjum było zlokalizowanie miejsca pedagogiki ignacjańskiej na mapie występujących aktualnie prądów i kierunków pedagogicznych. Jako zasadnicze punkty orientacyjne, pomocne w penetrowaniu rozległego obszaru współczesnych pedagogii, przyjęto obecność odwołań do rzeczywistości transcendentnej