Kreatywność, transgresja i mechanizmy obronne jako potencjał w pracy nauczyciela akademickiego - Seredyńska, Anna (Horyzonty Wychowania, 2012)
Kreatywność i transgresja wydają się cechami powiązanymi ze sobą. Transgresja jest bowiem przekraczaniem siebie w kierunku różnego rodzaju twórczości. W artykule pokazane są niektóre powiązania między kreatywnością i transgresją oraz mechanizmami obronnymi, które dodają do rozważań aspekt związany z dojrzałością osoby. Powiązania te opisane są na podstawie badań przeprowadzonych w grupie 30 osób związanych z pracą na uczelni oraz zaangażowanych w Chrześcijańskie Forum Pracowników Nauki. A creativity is a mental characteristic connected with a transgression probably. A transgression is a self-transcendence in the direction of the creativity. The article shows some connections between creativity, transgression and defensive mechanisms. Defensive mechanisms are connected with a personal maturity. Connections are presented in researches. The researches were conducted among 30 persons. They work at the university and are connected with the Christian Faculty Forum (ChFPN).