Gdy trudno zgodzić się z Bogiem. Jeremiasz i Jonasz – prorocy sprzeciwu - Jasnos, Renata (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wolność jest zawsze wyzwaniem, które otwierając przed czło wiekiem nowe horyzonty, równocześnie odsłania jego wielkość lub małość. Człowiek wielkiego serca i otwartego umysłu jest świadomy paradoksów wolności i konieczności podejmowania nieustannych wyborów, niosących ze sobą brzemię odpowiedzialności. Biblijne księgi zawierają również świadectwa zmagania się człowieka z własną wolnością i z Bogiem.