Historia wychowania, tom 2: Jan Draus, Ryszard Terlecki, Wiek XIX i XX - Grudziński, Andrzej (Horyzonty Wychowania, 2017)
Od czasu odzyskania demokracji na polskim rynku wydawniczym ukazuje się wiele publikacji naukowych stawiających sobie za cel przedstawienie dziejów oświaty i wychowania. Trudno jednak doszukać się wśród nich pozycji będącej syntetycznym opracowaniem tego zagadnienia. Powstające wydawnictwa mają głównie charakter skryptów, traktujących omawiane kwestie często w sposób skrótowy 1 lub też zawierają głównie informacje na temat polskiego szkolnictwa i myśli pedagogicznej, ewentualnie wpływu innych państw europejskich na rozwój i kształtowanie się wychowania w Polsce.