Marian Śnieżyński, Sztuka dialogu – teoretyczne założenia a szkolna rzeczywistość. - Kuźma, Józef (Horyzonty Wychowania, 2017)
Profesor Marian Śnieżyński jest wybitnym teoretykiem dydaktyki i dialogu edukacyjnego, cenionym przez młodych pedagogów, zwłaszcza studentów. Dotychczas opublikował takie monograﬁ e jak: Nauczanie wychowujące (1995), Zarys dydaktyki i dialogu (1998), Dialog edukacyjny (2001), z których każda spotkała się z dużym zainteresowaniem na rynku wydawniczym. Recenzowana książka poświęcona sztuce dialogu jest twórczą kontynuacją studiów teoretycznych i badań empirycznych z zakresu ﬁ lozoﬁ i i dydaktyki dialogu.