Przewidziane prawem środki reakcji Na szkolną przestępczość - Prymak, Tomasz (Horyzonty Wychowania, 2012)
Artykuł został poświęcony charakterystyce środków reakcji prawnej na te spośród zachowań dzieci i młodzieży, które przyjmują skrajną postać czynów noszących znamiona przestępstwa. Celem analizy jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania: Jak wygląda procedura reakcji na czyny karalne, do których dochodzi na terenie szkoły? Do kogo należy obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa w szkole? Jakie środki przewidziane prawem służą przeciwdziałaniu tym aspektom funkcjonowania ucznia w szkole, które zakłócają jego pozytywną adaptację w tak ważnym środowisku z perspektywy rozwoju młodego człowieka i nabywania kompetencji do funkcjonowania w świecie dorosłości? The article is devoted to the nature of legal response to those of behaviors among children and adolescents who take the extreme form of crime. Its purpose is to answer the questions: what instruments are given by the law to counteract those aspects of school functioning, which interfere with a positive adaptation in school environment?, what is the procedure to respond to offenses that occur on school grounds? who has the duty to ensure safety at school? and finally: what kind of crime prevention measures are provided by the law?