Ikona jako miejsce doświadczania wartości - Adamska, Adriana (Horyzonty Wychowania, 2017)
Współczesny człowiek rzadko znajduje czas na lekturę. Jeszcze rzadziej na refleksję. Obserwując zachodzące w ostatnich latach w polskiej rzeczywistości przemiany, nietrudno znaleźć wytłumaczenie dla takiego stanu rzeczy. Narzucający tempo życia system rynkowy w sposób zasadniczy determinuje dziś styl życia, traktując brutalnie wszelkie wyższe, przekraczające sferę konsumpcji potrzeby, skutecznie eliminując także z pola ludzkich działań bezinteresowność, współczucie oraz troskę o los drugiego człowieka. Priorytetem oraz najwyższą wartością stał się zysk, zaś dobór środków sprzyjający jego osiąganiu znajduje coraz słabsze etycznie bariery. W tych warunkach rację bytu posiadać może tylko to, co utylitarne i dające prognozę dochodów, niemniej wizja ludzkiego życia, sprowadzona wyłącznie do gromadzenia dóbr i tak zwanego materialnego sukcesu, jest wizją zawężoną i jednostronną, ponieważ zakres możliwości człowieka, jak i skala jego potrzeb są daleko większe i głębsze