W. Brezinka, Wychowanie i pedagogika w dobie przemian kulturowych - Dybowska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wolfgang Brezinka urodzony w 1928 roku jest emerytowanym profesorem uniwersytetów wWürzburgu, Innsbrucku i Konstancji. Jest członkiem Austriackiej Akademii Nauk oraz autorem wielu publikacji dotyczących teorii wychowania, przekładanych na wiele języków. Zaliczany do grona największych współczesnych teoretyków nauki o wychowaniu, jest przedstawicielem pedagogiki empirycznej, nurtu w pedagogice, który za kluczowy element nauk o wychowaniu uważa empiryczny sposób myślenia. Nurt ten, zapoczątkowany przez Herbarta, rozwinął się głównie w krajach niemieckojęzycznych począwszy od lat 60. XX wieku.