Youth in Europe I. An international empirical Study about Life Perspectives - Sękowski, Andrzej (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problematyka perspektywy życiowej ma charakter wielostronny i wieloaspektowy. Podejmowana jest ona przez socjologów, politologów, pedagogów, psychologów, a także przedstawicieli innych dziedzin nauki. Ma ona przede wszystkim charakter praktyczny i wszelkie badania jej dotyczące uwzględniają wagę zastosowania uzyskanych wyników w codziennym życiu. Prezentowana i recenzowana książka stanowi część ogólnego raportu badań prowadzonych w ramach międzynarodowego projektu badawczego zatytułowanego „Religia i perspektywy życiowe” (Religion and Life Perpectives). Pomysł realizowania tego projektu powstał w 2000 podczas Konferencji w Würzburgu, w czasie której podejmowano zagadnienia religii i perspektyw życiowych młodych ludzi w Europie. Projekt ten spotkał się z pozytywną oceną German Science Council (DFG), dzięki czemu jego realizacja mogła nabrać realnych kształtów