Oblicze współczesnej rodziny polskiej, red. ks. Bronisław Mierzwiński i Ewa Dybowska, - Spyrka, Renata (Horyzonty Wychowania, 2017)
Omawiana książka jest wynikiem naukowej refleksji nad rodziną, przeprowadzonej przez pracowników naukowo-dydaktycznych Katedry Pedagogiki Rodziny Wydziału Pedagogicznego Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej „Ignatianum” w Krakowie. Bezspornym pozostaje fakt, że rodzina ma w życiu każdego człowieka istotne znaczenie. Jest ona środowiskiem, w którym człowiek przychodzi na świat, w którym poznaje otaczającą go rzeczywistość, by móc później aktywnie wpływać na losy swoje i swoich bliskich. Rodzina odgrywa doniosłą rolę zarówno w życiu poszczególnych jednostek, jak i całego społeczeństwa. Liczne są opracowania tak teoretyczne, jak i empiryczne na temat tej pierwotnej grupy społecznej. Znajdują one swoje odzwierciedlenie w bogatej literaturze familiologicznej i gamologicznej