Edytorial; - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wybitny filolog, slawista, historyk literatury i kultury polskiej Aleksander Brückner, w Słowniku etymologicznym języka polskiego (1926-27) napisał, że sumienie to znaczy „mniemać tak i siak”. Już to określenie wprowadza w poważną zadumę, gdyż właściwie to nie wiadomo, czym to sumienie jest, chociaż pewne o nim pojęcie posiadamy – w sumieniu człowiek rozważa, roztrząsa, osądza.