Ludwik Piechnik, Powstanie i rozwój jezuickiej Ratio studiorum (1548-1599), „Studia i Materiały do Dziejów Jezuitów Polskich” - Puchowski, Kazimierz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Dzieje szkolnictwa Towarzystwa Jezusowego doczekały się w ostatnich latach wielu publikacji historyków nauki, wychowania, literatury czy teatru. Prezentują one edukacyjne osiągnięcia i niedostatki zakonu w sposób bardziej erudycyjny i obiektywny, nie zamykają jednak sporu wokół oceny działalności oświatowej zakonu.