Zdzisław J. Kijas OFMConv, Początki świata i człowieka - Blaza, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pytanie dotyczące początku świata i człowieka nieustannie towarzyszy myśli ludzkiej na przestrzeni wieków. Temat ten niejednokrotnie był podejmowany przez filozofów i teologów, a także przez fizyków czy astronomów. Zarówno bowiem nauki humanistyczne, jak i matematyczno-przyrodnicze starają się znaleźć odpowiedź na pytanie dotyczące początku. Przykładem takich nieustannych poszukiwań w tej dziedzinie jest monografia teologiczna o. prof. Zdzisława Kijasa OFMConv, prodziekana Wydziału Teologii PAT w Krakowie zatytułowana Początki świata i człowieka, wydana w serii „Myśl teologiczna” Wydawnictwa WAM. Praca ta koncentruje się na zagadnieniach związanych z teologią początku (protologią) i teologią stworzenia, ukazując relacje zachodzące między Bogiem i światem jako Stwórcą i stworzeniem. Wiele miejsca autor poświęca człowiekowi, jego relacji do Boga, a w tym genezie grzechu i słabości ludzkiej natury