Sportethik. Regeln – Fairness – Doping - Machnacz, Jerzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Sport jest tak stary jak etyka, ale łączność sportu z etyką jest czymś względnie nowym. Można powiedzieć, że sporty i etyka mają tę samą ojczyznę, jest nią Grecja. W 776 roku przed Chrystusem zostają po raz pierwszy zorganizowane igrzyska olimpijskie starożytności. Posiadały one religijno-kulturowy charakter. Dzisiaj znaczenie „igrzysk nowożytnych” jest inne, inne są też formy powiązania sporu z etyką. Sport stał się w ostatnich dziesięcioleciach fenomenem niezwykłym i to w podwójnym sensie. Po pierwsze jest adresowany do mas, uprawianie sportu jest na czasie, należy do sposobu bycia nowoczesnego człowieka. Po drugie jest adresowany do super sportowców, wydarzeń i osiągnięć przekraczających granice zdrowej wyobraźni.