Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Pojęcie ethosu, biorąc pod uwagę częstotliwość jego występowania, chociażby w debatach myślicieli, ludzi polityki i mediów, sprawia wrażenie dobrze zadomowionego w naszej kulturze, języku i świadomości. Z drugiej jednak strony, doświadczana przez nas codzienność, zdaje się niejednokrotnie kwestionować tę postulowaną wszechobecność i wagę ethosu. O czym to świadczy?