Prymat osoby Personalistyczne przypomnienia - Aszyk, Piotr (Horyzonty Wychowania, 2017)
Obserwowany w ciągu ostatnich dziesięcioleci gwałtowny rozwój wielu dyscyplin naukowych budzić może uzasadniony podziw. Wywołana nim skala przemian oraz zakres zachodzących zmian dotykających niemal każdego mieszkańca naszej planety sprawiły, iż wysiłki uczonych lub, trafniej, owoce tychże wysiłków stały się istotną częścią i motorem napędowym rozwoju społecznego. Specjalistyczna wiedza, będąca efektem działalności naukowej, warunkuje dziś sprawne funkcjonowanie rozwiniętych społeczeństw, wpisana jest w polityczne i gospodarcze strategie, znacząco wpływa na codzienne życie milionów ludzi. Nowym osiągnięciom nauk szczegółowych oraz wdrażanym w ślad za nimi innowacjom technologicznym towarzyszy wiele zjawisk, które pobudzają do namysłu nad kondycją ludzką. Prowokują one do pytań o człowieka, jego miejsce w świecie pośród innych dóbr i wartości. Niniejszy artykuł jest próbą przypomnienia, znanych od wieków, podstawowych prawd etycznych dotyczących osoby ludzkiej. Przypomnienie tych prawd jest o tyle aktualne, iż w sercu działalności akademickiej i życia uczelnianego, oprócz przekazywania wiedzy, leży troska o kształtowanie właściwych postaw moralnych oraz promowanie niezbywalnych praw przysługujących każdemu człowiekowi.