Wposzukiwaniu podmiotu odpowiedzialności społecznej za przekaz reklamowy - Kufta, Dariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Odpowiedzialność społeczna za przekaz informacji w mediach masowych jest zagadnieniem stosunkowo rzadko dyskutowanym. Niemniej pojawiają się czasem głosy1 mówiące o niej w sposób obiektywny. Wynika z nich, że odpowiedzialność za przekaz massmedialny spoczywa w równej mierze na nadawcach i na odbiorcach. Ciężko byłoby jednak wskazać równocześnie wypowiedzi mówiące w podobny sposób o przekazie reklamowym. Trudno też dziwić się, że problem podmiotu odpowiedzialnego za przekaz reklamowy pozostaje wciąż nierozstrzygnięty. Wobec braku, niejasności lub jednostronności ocen w dziedzinie odpowiedzialności za przekaz reklamowy niniejszy artykuł jest propozycją bliższego przyjrzenia się zagadnieniom odpowiedzialności społecznej w reklamie. Jest także próbą poszukiwania odpowiedzi na pytanie: Na czym polega i kogo dotyczy odpowiedzialność za przekaz reklamowy?