Subkultury – szansa czy zagrożenie dla młodzieży - Adamczyk, Dariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Działalność subkultur posiada różne odniesienia w społecznej świadomości. Kojarzy się z czymś niezwykłym, nieprzeciętnym, ale nie zawsze bywa postrzegana jako zjawisko pozytywne czy twórcze. Zwykle zjawiskom subkultury towarzyszą ambiwalentne nastawienia i oceny: od skrajnie pozytywnych, wręcz bałwochwalczych, naśladowczych, poprzez neutralne i umiarkowane po wyraźnie negatywne, niechętne i krytyczne.