Henri de Lubac, Dramat humanizmu ateistycznego - Kozina, Bolesław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Znakomita książka jezuity francuskiego Henri de Lubaca ukazała się w Paryżu blisko 60 lat temu, bo w roku 1944, mimo to jest wciąż jak najbardziej aktualna, gdyż dotyka problemów uniwersalnych, dotyczących człowieka pragnącego spotkania z Bogiem. Już sam tytuł: Dramat humanizmu ateistycznego podkreśla wagę problemu, nad którym reflektuje Autor. Wynika to z troski, jaką de Lubac roztacza nad człowiekiem współczesnym, który chce żyć bez Boga, na własną rękę szukając szczęścia, wolności i sensu swojego istnienia. Autor Katolicyzmu mówi o kryzysie duchowym i zbiorowej apostazji, ukazując dramat utraty wiary, a raczej dramat decydowania się na niewiarę, która w konsekwencji prowadzi do utraty sensu życia.