Janusz Mariański, Między sekularyzacją i ewangelizacją. Wartości prorodzinne w świadomości młodzieży szkół średnich, - Marczewski, Marek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Badania socjologów, którzy zajmują się podstawową wspólnotą rozwoju człowieka i kolebką każdego narodu 1, a więc rodziną, wskazują, że w Polsce stanowiła i stanowi najważniejsze środowisko wychowawcze i socjalizacyjne, zapewniające ciągłość dziedzictwa kulturowego, narodowego, religijnego i moralnego. Rodzi się zatem pytanie nie tylko o „kondycję rodziny polskiej” (s. 17), spełnianie przez nią podstawowych funkcji społecznych, lecz także – i to pytanie będzie nas przede wszystkim interesować – o „stan świadomości prorodzinnej młodzieży polskiej uczęszczającej do szkół średnich, jaki ukształtował się pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku” (s. 20); jakie wartości prorodzinne są preferowane, bo „od rodziny, od jej wewnętrznej struktury, preferowanych wartości, uznawanych norm i wzorów zachowań zależy kształt społeczeństwa” (s. 10). Przez wartości prorodzinne autor rozumie „te wszystkie elementy życia rodzinnego (zarówno modele, jak i wzory), które są przez badanych uznawane za właściwe czy słuszne bądź pozytywnie oceniane według kategorii «dobre – złe», a więc na poziomie świadomości zbiorowej” (s. 22).