GALERIA „HORYZONTÓW WYCHOWANIA” - Popiołek, Irena (Horyzonty Wychowania, 2017)
Dwa lata temu ukazał się pierwszy numer „Horyzontów Wychowania”. Czytelnikom nie ma potrzeby przypominać ogromnej tradycji, jaką stworzyli w swej historii Ojcowie Jezuici realizując od dziesięcioleci konsekwentny i bogaty program dydaktyczny tak przecież licznych swych pedagogicznych inicjatyw niemal na całym świecie. Wiadomo, że każdy dzień stwarza nowe problemy w pracy nauczycielskiej. Zmieniające się czasy, podlegający rozlicznym ewolucjom wychowawcy i wychowankowie, lata stabilizacji, ale również okresy napięć i niepokojów, przemiany systemów społecznych i politycznych – wszystko to stale poszerza obszar wymagań wobec społeczeństwa, ale i wobec każdego i każdej z nas. Ograniczenia wolności niosą dramaty i rozgoryczenie, odzyskana wolność stawia nas wobec konieczności nieustannych wyborów. Jednym z takich wyborów jest decyzja o drodze życia wewnętrznego, o środkach wychowawczych, jakie prowadzić będą przez życie ku Bogu zarówno wychowanków, jak i wychowawców. „HoryzontyWychowania” to właśnie przestrzeń, w jakiej poruszamy się idąc ku światłu jarzącemu się u końca drogi