Godność człowieka w centrum problematyki pedagogiki kultury - Żurakowski, Bogusław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Godność człowieka rozumiemy jako jego wartościowość, wszak człowiek istnieje wartościowo. Godność to wartościowość osoby, która wyraża się także poczuciem wartości własnej i grupowej. Godność człowieka zaznacza się w relacji do innych osób w przestrzeni interpersonalnej. W tej przestrzeni człowiek zawsze jest celem, nigdy środkiem do celu.