Jan Preisner SJ, Jezuici w Nowym Sączu przy kościele Świętego Ducha. - Cieślak, Stanisław (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wprawdzie kiedy ks. Jan Preisner SJ umierał, na polskiej ziemi chwiała się władza komunistyczna i rodziły się pierwsze zrywy ku niepodległości, to jednak nie miał on nadziei, że jego właśnie dopiero co ukończony i oprawiony w kilku egzemplarzach maszynopis pracy pt. Jezuici w Nowym Sączu przy kościele Świętego Ducha kiedykolwiek ujrzy światło dzienne. W końcu w ubiegłym roku, już w zupełnie zmienionej sytuacji społeczno-politycznej Polski, maszynopis ten opuścił zacisze archiwum zakonnego i ujrzał światło dzienne.