B. Lahno, Der Begriff des Vertrauens, Mentis – Paderborn 2002. - Machnacz, Jarzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problemem zaufania zajmuje się psychologia, socjologia, filozofia: zaufanie stanowi ważny moment w życiu politycznym, społecznym, religijnym. Dobrze prowadzona reklama, kampania wyborcza polega na obudzeniu i pozyskaniu zaufania do przedmiotu, czy osoby. Wydaje się, że każdy wie, czym jest zaufanie. Każdy przeżył coś takiego jak: zaufanie do samego siebie, zaufanie we własne siły, czy zdolności; zaufanie do drugiej osoby, bez czego nie można sobie wyobrazić prawdziwie ludzkiego życia; zaufanie do Boga, jak również zaufanie do instytucji, np.: banku, zakładu ubezpieczeniowego, czy do rzeczy, np.: mostu, przez który mamy przejść. Każdy wie, czym jest zaufanie i każdy od razu dostrzega, jak w bardzo różnych sytuacjach mówimy o zaufaniu.