Polska a integracja europejska - Draus, Franciszek (Horyzonty Wychowania, 2017)
Błędnym jest rozpatrywanie przyszłego członkostwa Polski w Unii Europejskiej w kategoriach strat i korzyści politycznych, gospodarczych, społecznych, duchowych itp. Takie podejście ani istoty, ani znaczenia polskiego uczestnictwa w procesie europejskiej integracji w niczym nie przybliża, a wzbudza jedynie intelektualnie jałowe i politycznie wątpliwe spekulacje. Myślenie w kategoriach strat i korzyści jest myśleniem bardzo względnym, czasowo i przestrzennie bardzo ograniczonym, substancjalnie zasadniczo niepewnym. W polityce i gospodarce – tak jak w życiu społecznym w ogóle – straty i korzyści oczywiście istnieją, ale są one najczęściej niejednoznaczne, bo po pierwsze mogą one mieć charakter krótkoterminowy, średnioterminowy lub długoterminowy, przy czym to, co jest korzyścią na krótki termin, może okazać się stratą w dalszej perspektywie, i odwrotnie, a – po drugie – straty i korzyści wynikające z określonych decyzji czy działań mogą dotyczyć w zróżnicowany sposób różnych grup społecznych, różnych regionów, różnych kategorii obywateli: to, co jest korzyścią dla jednego, może przecież niekiedy oznaczać stratę dla drugiego.