Józef Wilk SDB, Pedagogika rodziny – zagadnienia wybrane - Dybowska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2017)
Rodzina uważana jest za nie zastępowalną w wychowaniu. Oznacza to, że prawidłowy rozwój i prawidłowe wychowanie dziecka może przebiegać tylko w rodzinie, przede wszystkim zaś w takiej rodzinie, w której dziecko czuje się kochane. Znaczenia rodziny w życiu człowieka nie można przecenić, jak twierdzi prof. Maria Ryś. Każdy bowiem przychodzi na świat w określonej rodzinie, awiększość osób, dorastając, zakłada własne rodziny. Tak więc tematyka rodziny jest bliska każdemu człowiekowi.Wśród wielu publikacji, jakie możemy spotkać na temat rodziny, niewiele jest poświęconych ujęciu pedagogicznemu środowiska rodzinnego. Pedagogika rodziny ks. prof. Józefa Wilka SDB – twórcy pierwszej w Polsce katedry pedagogiki rodziny – ten brak uzupełnia. Książka przedstawia wybrane zagadnienia dotyczące rodziny jako podstawowego środowiska wychowawczego ukazując, że człowiek tak naprawdę może w pełni rozwijać swoje człowieczeństwo wtedy, kiedy ma od samego początku swojego życia stworzone ku temu odpowiednie warunki. Te początki to właśnie prawidłowo funkcjonująca rodzina jako jedna z wielu dróg, po której kroczy człowiek. Trzeba zaznaczyć, że książka ukazuje rodzinę z jej chrześcijańskimi wartościami tak bardzo charakterystycznymi dla polskiej kultury. Ma to ogromne znaczenie w kontekście włączania się Polski w struktury Unii Europejskiej