Marek, Z. (2017). Pedagogika towarzyszenia. Perspektywa tradycji ignacjańskiej. Kraków: Wydawnictwo Akademii Ignatianum, ss. 332. - Mółka, Miłosz (Horyzonty Wychowania, 2018)
W roku 2017 polska literatura pedagogiczna została wzbogacona publikacją Pedagogika towarzyszenia, której tematyka ogniskuje się na styku pedagogiki humanistycznej i pedagogiki transcendentalnej. Refleksji naukowej poddano możliwości, jakie dla integralnegorozwoju osoby mogą wynikać z fuzji/połączenia tradycyjnie rozumianego wychowania, duchowości (ignacjańskiej) i religii (chrześcijańskiej). Jej autor ks. Zbigniew Marek, korzystając z dorobku personalistycznej myśli chrześcijańskiej oraz tradycji ignacjańskiej,podejmuje jeden z ważniejszych wątków, którym zajmuje się pedagogika, a mianowicie towarzyszenie wychowawcze...