Zarządzanie talentami w firmach rodzinnych - Klimek, Jan (Horyzonty Wychowania, 2018)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest prezentacja k oncepcji zarządzania talentami oraz ocena jejprzydatności w zarządzaniu firmami rodzinnymi. PROBLEM I METODY BADAWCZE: Artykuł stanowi próbę poszukiwania odpowiedzi na pytanie,czy z punktu widzenia menedżera/właściciela firmy rodzinnej zarządzanie talentami stanowi istotny obszar decyzji menedżerskich. Wykorzystano w nim metodę analizy piśmiennictwa oraz doniesieńnaukowych dotyczących badań firm rodzinnych. PROCES WYWODU: Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej zaprezentowano rozważanianatury teoret ycznej, w ramach których zdefiniowano istotę zarządzania talentami oraz zidentyfikowano korzyści płynące z wdrożenia koncepcji zarządzania talentami. W drugiej części przybliżonowyniki bada ń, które stanowią uzasadnienie potrzeby wdrożenia profesjonalnego podejścia do zarządzania talentami w firmach rodzinnych. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Zarządzanie talentami kojarzone jest z praktyką zarządzania zasobami ludzkim i w korporacjach międzynarodowych. Wdrożenie tej koncepcji stanowi potencjalneźródło korzyści dla firmy. Są to m.in. wzrost skuteczności i efektywności w działalności operacyjnej,wzrost rozpoznawalności na rynku pracy, zdolność do rozwoju kluczowych kompetencji. W warunkachrosnących kosztów pracy oraz nasilonej rywalizacji o pracownika zarządzanie talentami uznajesię za konieczność. Zważywszy na ograniczone zasoby kapitałowe i ludzkie, jakimi dysponują firmyrodzinne, koncepcja zarządzania talentami nabiera w tym przypadku szczególnego znaczenia. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Zarządzanie talentami należy traktować jako niezbędny element zarządzania firmą rodzinną. Umiejętne wykorzystanie talentów sprzyja kształtowaniupotencjału innowacyjności biznesu rodzinnego oraz budowaniu przewagi jakościowej nad rywalam i rynkowymi. Warunkuje zatem funkcjonowanie firmy rodzinnej na rynkach zdominowanych przez firmy międzynarodowe.