Relationships in a Family with High Academic Achievement Students - Gwiazdowska-Stańczak, Sylwia (Horyzonty Wychowania, 2020)
CEL NAUKOWY: Osiągnięcia szkolne to ważny wymiar ludzkiego życia I są uwarunkowane czynnikami wewnętrznymi I zewnętrznymi do których nalezy rodzina. Celem niniejszych badan była próba odpowiedzi na pytanie jak uczniowie z wysokimi osiągnięciami postrzegają swoje relacje w rodzinie. PROBLEM I METODY BADAWCZE: Zastosowano Kwestionariusz Relacji Rodzinnych w wersji “Moja Rodzina”, “Mój Ojciec” i “Moja Matka” autorstwa Plopy I Połomskiego. Grupę badana stanowili uczniowie w wieku 16 lat (N=155), którzy otrzymali wysoki wynik w teście gimnazjalnym i grupa porównawcza z przeciętnym wynikiem w tym teście (N=161). PROCES WYWODU: Uczniowie oceniali relacje w rodzinie w następujących wymiarach: komunikacja, spójność, tożsamość i autonomia-kontrola. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Stwierdzono, że dla uczniów z wysokimi osiągnięciami szkolnymi spójność w relacji z ojcem jest ważniejsza niż dla grupy porównawczej. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Ponadto, stwierdzono różnice w percepcji relacji rodzinnych ze względu na płeć. Chłopcy ocenili spójność I komunikację z ojcem na wyższym poziomie niż dziewczęta. Ciekawym wynikiem badania jest wyższa ocean tożsamości rodzinnej przez chłopców niż dziewczęta.