Edytorial vol. 17, nr 44 - Pera, Bożena; Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2019)
W obliczu dynamicznych przemian wywołanych pogłębiającymi się procesami globalizacji i regionalizmu oraz towarzyszącymi im: postępem naukowo-technicznym, rosnącą konkurencją, szeroko wykorzystywanymi technologiami informacyjno-komunikacyjnymi, jak również zachodzącej na coraz większą skalę internacjonalizacji przedsiębiorstw, zmianie ulega także podejście do przedsiębiorczości oddziałującej nie tylko na rozwój organizacji, lecz również sektora, kraju, regionu, a nawet gospodarki światowej. Problemem staje się także złożoność zachodzących procesów i powiązań pomiędzy podmiotami gospodarczymi, instytucjami oraz społeczeństwami funkcjonującymi w różnych wymiarach przestrzennych...