Odpowiedzialność za nadużycia wobec dzieci w pieczy zastępczej w Szwecji - Nordlöf, Kerstin (Horyzonty Wychowania, 2015)
Instytucjami odpowiedzialnymi w Szwecji za zapewnienie dzieciom pieczy zastępczej są Rady do Spraw Społecznych funkcjonujące w każdej gminie. Dziecko może zostać umieszczone w rodzinie zastępczej lub w placówce opiekuńczej, za własną lub rodziców zgodą albo bez takiej zgody. W większości przypadków do umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej wymagana jest zgoda rodziców dziecka oraz jego samego w przypadku ukończenia przez nie piętnastego roku życia (pełnoletniość osiąga się wraz z ukończeniem 18 lat); niezależnie od wieku dziecka zawsze należy brać pod uwagę jego zdanie. W większości sytuacji dzieci, które, niezależnie od przyczyny nie mogą pozostać ze swoimi rodzicami, trafiają do rodzin zastępczych uznawanych za najlepszą formę alternatywnej opieki nad dzieckiem. Najnowsze doniesienia o przemocy wobec dzieci w środowiskach rodzin zastępczych uruchomiły proces zmian ustawodawstwa szwedzkiego dotyczącego systemu pieczy zastępczej. Badania przeprowadzone w zakresie wyrażania zgody na objęcie dziecka pieczą zastępczą oraz nadzoru nad nią wskazały na konieczność zmian tych procedur w celu zwiększenia ochrony dzieci przed nadużyciami w stosunku do nich. Zmiany te powinny dotyczyć określenia wymagań stawianych kandydatom na rodziców zastępczych, z uwagi na fakt, iż aktualne przepisy nie są wystarczająco przejrzyste w tej materii. Proponuje się również, by Rada do Spraw Społecznych nie tylko była uprawniona, ale przede wszystkim zobowiązana zbadać rejestry karne, w których mogą być ujawnieni kandydaci na rodziców zastępczych i podjąć stosowne dochodzenie w tej sprawie przed podjęciem decyzji o powierzeniu dziecka opiece takich osób. Ponadto, celem zwiększenia gwarancji zabezpieczenia jak najlepszego interesu dziecka, proponuje się uczestnictwo niezależnego inspektora w procesie wyboru rodziców zastępczych.