Dzieci w niezawodowych rodzinach zastępczych w Krako wie – wyniki badań i rekomendacje - Górska, Izabela (Horyzonty Wychowania, 2015)
Celem artykułu było wskazanie, w jakim zakresie współczesna niezawodowa rodzina zastępcza stwarza dziecku osieroconemu odpowiednie warunki opiekuńczo-wychowawcze, umożliwiające zaspokajanie podstawowych jego potrzeb. Został on napisany na podstawie wyników własnych badań empirycznych przeprowadzonych w ramach rozprawy doktorskiej. Główną metodą badawczą było jakościowe studium indywidualnego przypadku obejmujące 20 niezawodowych krakowskich rodzin zastępczych i ich 22 podopiecznych. W artykule przedstawiam wybrane wyniki badań empirycznych opisujących sytuację wychowawczą dzieci w krakowskich niezawodowych rodzinach zastępczych oraz rekomendacje użyteczne w optymalizacji funkcjonowania tej formy pieczy zastępczej w przyszłości.