Wychowanie współczesnego człowieka w "Horyzontach Wychowania" - Wałęga, Agnieszka (Horyzonty Wychowania, 2009)
Idea powstania półrocznika „Horyzonty Wychowania” – naukowego czasopisma Wydziału Pedagogicznego Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej „Ignatianum” w Krakowie, oparta została na koncepcji wydawanych wcześniej, w latach 1990-2001, „Horyzontów Wiary”. Ukazywały się one początkowo jako „Zeszyty Instytutu Kultury Religijnej” przy Wydziale Filozoficznym Towarzystwa Jezusowego w Krakowie, następnie jako „Kwartalnik Pedagogiki Religijnej Wydziału Filozoficznego Towarzystwa Jezusowego”, a później Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej „Ignatianum”.....