Diagnoza zespołu przewlekłego zmęczenia zaburzającego funkcjonowanie emocjonalne i poznawcze adolescentów - Krawczyk, Agnieszka (Horyzonty Wychowania, 2009)
Zmęczenie jest ważnym zagadnieniem praktycznym i teoretycznym, ze względu na powszechność oraz konsekwencje indywidualne i społeczne, które utrudniają prawidłowe funkcjonowanie człowieka. W Polsce, z powodu na uwarunkowania socjologiczne i kulturowe, częstość pojawiania się przewlekłego zmęczenia wydaje się być niedoceniana. Tempo zmian politycznych i ekonomicznych zachodzących w naszym kraju w ostatnich latach oraz europeizacja społeczeństwa mają wpływ na wzrost występowania objawów chronicznego zmęczenia.....