Kategoria „rozumienia” w badaniach pedagogicznych - Król, Joanna (Horyzonty Wychowania, 2009)
Kategoria „rozumienia” jest w nierozerwalny sposób związana z człowiekiem jako bytem poznającym. Człowiek dąży nie tylko do oglądu rzeczy czy zjawiska, ale i do ich zrozumienia. Fakt ten przekłada się również na płaszczyznę aktywności człowieka w otaczającym go świecie, ponieważ określony sposób rozumienia uruchamia konkretny sposób działania. Zależność ta jest też obecna w przestrzeni komunikacji międzyludzkiej, która odgrywa pierwszorzędną rolę nie tylko w życiu społecznym, ale i w obszarze działań edukacyjnych. Współczesne ujęcie relacji wychowawca – wychowanek w sposób szczególny akcentuje kwestię podmiotowości, empatii i dialogu. W tym kontekście trudno podważyć tezę, że podstawą satysfakcjonującego działania wychowawczego jest wzajemne zrozumienie. Potrzeba podejmowania wysiłku zrozumienia drugiego człowieka zyskuje dodatkowo na wyrazistości, jeśli wziąć pod uwagę charakter i kierunek zmian we współczesnym świecie. Tempo życia, uzależnienie od wytworów techniki, dyktat mass mediów w określaniu stylu i jakości egzystencji ludzkiej wytwarza kształt kultury, która przez wielu kontestatorów została określona mianem kultury przyspieszenia i przyzwolenia, McŚwiatem czy też erą narcyzmu....