"Jak" ludzkiego ducha? - Sławek, Tadeusz (Horyzonty Wychowania, 2007)
Czym jest „duch” człowieka? Na to pytanie Trakl, a za nim Heidegger odpowiadali – jest płomieniem, tym, co rozpłomienia (das Flammende) 1. To zaś wprowadza nas nieuchronnie w napięcie między oświetlaniem i niszczeniem, ogrzewającym rozjaśnianiem i spalaniem na popiół.