Pedagogika nadziei i jej zbawcza moc – refleksje nad encykliką „Spe salvi” Benedykta XVI - Wójtowicz, Marek (Horyzonty Wychowania, 2007)
Dlaczego o nadziei? Benedykt XVI jest bardzo uważnym obserwatorem tego wszystkiego, co w świecie dotyka duchowego wymiaru człowieka. Jako najwyższy Pasterz jest odpowiedzialny za owczarnię Kościoła, którą powierzył mu Bóg w pamiętnym dniu 19 kwietnia 2005 roku. Do zadań związanych z urzędem papieża należy wypełnianie misji prorockiej. Spoczywa na nim obowiązek ujawniania w świecie tego wszystkiego, co pomniejsza człowieka i co stanowi poważną przeszkodę dla jego wiecznego zbawienia. Ojciec Święty nie może milczeć wobec faktów, w których naruszana jest godność ludzkiej osoby i jego powołanie do bycia dzieckiem Boga. Benedykt XVI w tej encyklice daje zarys chrześcijańskiej antropologii nadziei…