Legenda o Wandzie, czyli jak wychować Wandala? - Marciniak, Katarzyna (Horyzonty Wychowania, 2007)
Jeżeli zajrzymy do Kroniki polskiej Wincentego Kadłubka, dowiemy się, że Polska, a przynajmniej okolice Krakowa, to tereny zamieszkałe przez Wandali. Tak bowiem kronikarz nazywa poddanych Wandy, legendarnej następczyni króla Kraka. Od prawie tysiąca już lat legenda o Wandzie stanowi część dziedzictwa kulturowego nie tylko Polski, ale i Europy...