Hans-Georg Ziebertz, William K. Kay (eds.), Youth in Europe II. An International empirical Study about Religiosity, Lit Verlag, Berlin 2006, ss. 372. - Borkowski, Tadeusz (Horyzonty Wychowania, 2007)
Stosunkowo niedawno ukazała się książka zatytułowana Youth in Europe II. An international empirical study about Religiosity. Książka zawiera, poza pierwszymi rozdziałami mającymi charakter mniej lub bardziej teoretyczny oraz końcowym podsumowującym wyniki badań, raporty z badań w dziewięciu (a właściwie, jak się za chwilę okaże w 10) krajach „europejskich”. Posłużyłem się cudzysłowem, ponieważ jeszcze do tej pory nie przywykłem do tego, że są osoby, które za kraje europejskie uważają Izrael i Turcję. Badania obejmowały Niemcy (Hans Georg Ziebertz), Anglię i Walię (William K. Kay), Polskę (Wit Pasierbek, Ulrich Riegel, Hans-Georg Ziebertz), Holandię (Leo van der Tuin), Szwecję (Per Patterson), Finlandię (Eila Helander), Chorwację (Duro Zalar, Ivan Sasko, Goran Črpić), Izrael (Zehavit Gross) i Turcję (Recep Kaymakcan). W spisie treści, zamieszczonym na pierwszych stronach, nie wspomniano o Irlandii (Christopher Alan Lewis, Sharon Mary Cruise,Mike Fearn, Conor Mc Guckin), prawdopodobnie dlatego, aby sprawdzić, czy recenzenci przeczytają wszystkie tak zwane case-studies.....