Duchy krążą po kulturze... - Posacki, Aleksander (Horyzonty Wychowania, 2007)
Zbuntowane, krnąbrne, niebezpieczne, rewolucyjne, ale też czyste, posłuszne, służebne, ofiarne. Dobre i złe duchy. Jaką dać im miarę, jak je zmierzyć, ocenić czy poznać? Jak oddzielić rzeczywiste od tego, co ułudne, iluzoryczne, a nawet patologiczne? Wielość znaczeń i zawirowanie odniesień powoduje zawrót głowy. Spróbujmy jednak cokolwiek tu uporządkować czy rozwikłać...