Duch w kulturach i religiach niechrześcijańskich - Sakowicz, Eugeniusz (Horyzonty Wychowania, 2007)
Dawna teologia fundamentalna (określająca siebie defensywnie jako apologetyka) w Traktacie o religii prezentowała tak zwaną religię naturalną. Religia ta, najogólniej mówiąc, miałaby stanowić wyraz ludzkiego wysiłku poszukiwania transcendencji. Człowiek uświadamiający sobie swoją egzystencjalną kruchość, małość, przemijalność, słabość, niewystarczalność poszukiwać miał w stworzonym świecie niejako po omacku („wśród cielesnych wyobrażeń”) Boga i Jego Ducha. Wzniesione do góry – do nieba ludzkie ręce miały symbolizować bezradność, bezsilność, a nawet zagubienie człowieka na drodze odkrywania świętości i wielkości Boga w stworzonym świecie...