O rozwoju godności Refl eksje o warunkach niezbędnych dla kształtowania postawy godności - Gurba, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2007)
O godności człowieka napisano wiele traktatów filozoficznych. Jednym z pierwszych autorów, wskazującym na przysługującą ludziom godność wynikającą z rozumnej natury człowieka, był Cyceron. Podobnie inni myśliciele starożytni przypisywali cechę godności wyłącznie tym ludziom, którzy wiedli życie rozumne, przestrzegali zasady złotego środka i z jednakowym spokojem przeżywali życiowe tragedie, co szczęśliwe wydarzenia. Inne źródło ludzkiej godności znajdujemy w tradycji chrześcijańskiej, gdzie atrybut ten przysługuje każdemu człowiekowi jako boskiemu stworzeniu...