Przedsiębiorczość seniorów jako komponent przedsiębiorczości inkluzywnej: wstępna synteza - Wach, Krzysztof (Horyzonty Wychowania, 2016)
<span style="line-height: 115%; font-family: ’Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="PL">Celem artykułu jest omówienie przedsiębiorczości seniorów jako domeny badawczej, uporządkowanie terminologiczne związane z tą domeną, a także ukazanie głównych wyników badan prowadzonych w tym zakresie. Przedsiębiorczość seniorów staje się jednym z ważniejszych obszarów badań w krajach rozwiniętych, zwłaszcza w obliczu starzenia się społeczeństw tych krajów. Prowadzone badania w zakresie przedsiębiorczości seniorów zajmują się osobami w wieku 50+. D<span style="line-height: 115%; font-family: ’Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-fareast-font-family: ’Times New Roman’; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="PL">otychczasowe badania wykazały, że osoby starsze są znacznie mniej skłonne do podejmowania działalności gospodarczej, niż osoby młodsze. Artykuł jest bardzo wstępnym i syntetycznym ujęciem analizowanego problemu.