Wychowanie przez pracę, do pracy i w pracy – współczesną całożyciową teorią, interesującą nie tylko pedagogów pracy - Baraniak, Barbara (Horyzonty Wychowania, 2015)
Współczesna formuła problematyki pracy i wychowania, aktualnie skoncentrowana zarówno na zagadnieniu wychowania przez pracę i do pracy, jak i samej pracy, staje się interesującą propozycją nie tylko dla pedagogów pracy, ale również domu rodzinnego, wszystkich typów szkół oraz zakładów pracy. Pedagodzy pracy czynią ją szczególnym przedmiotem rozważań we wszystkich swych obszarach problemowych, a jej aktualna poszerzona formuła staje się współcześnie oczekiwaną i akceptowaną całożyciową ideą, począwszy od działań domu rodzinnego, poprzez edukację przedzawodową i zawodową, zarówno w szkolnym, jak i w pozaszkolnym systemie, obejmującym swym zasięgiem również zakład pracy. Jej zakres wyznaczają działania powyższych podmiotów, wpisujące się w idee wychowania przez pracę, do pracy i w pracy, a dopełniane w zakładach pracy, gdzie dla pracującego człowieka i pracodawcy ważne są nie tylko kwalifikacje zawodowe, ale i postawy, wyrażone kwalifikacjami społeczno-moralnymi, opisanymi dobrą, sumienną, rzetelną, uczciwą i odpowiedzialną pracą. Dzięki nim pracownik kształtuje odpowiedni stosunek do pracy, jej jakości, angażuje się w pracę, wyrażając nie tylko wielowymiarowość problemów wychowania i pracy, ale również czyniąc problemy wychowania przez pracę, do pracy i w pracy całożyciowym procesem.