Sprawozdanie z sympozjum Pedagogika ignacjań ska wobec wyzwań współczesnego humanizmu - Sztuka, Mariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
W dniach 21 i 22 września 2006 w krakowskiej WyższejSzkole Filozofi czno-Pedagogicznej „Ignatianum” miało miejscesympozjum na temat: Pedagogika ignacjańska wobec wyzwańwspółczesnego humanizmu będące pierwszym w Polscemiędzynarodowym spotkaniem teoretyków wychowania i praktykówedukacji poświęcone tej problematyce. Zamysłem organizatorówsympozjum było zlokalizowanie miejsca pedagogikiignacjańskiej na mapie występujących aktualnie prądów i kierunkówpedagogicznych. Jako zasadnicze punkty orientacyjne,pomocne w penetrowaniu rozległego obszaru współczesnychpedagogii, przyjęto obecność odwołań do rzeczywistości transcendentnej